Drevená podlaha je nadčasová klasika, ktorá sa stále teší veľkej obľube. Pri správnej údržbe vám môže vydržať viac ako 100 rokov. Naozaj. Nepreháňame. Údržba drevených podláh sa môže zdať náročná, no prekvapí vás, aká je jednoduchá. Stačí, ak sa budete držať našich rád a správneho časového harmonogramu údržby drevenej podlahy.

Pamätajte, že nadmerné používanie tekutín je najhorším nepriateľom drevených podláh a striedmym používaním vaša podlaha vyzerá skvele bez toho, aby spôsobila trvalé poškodenie.

Kľúčové body starostlivosti o drevenú podlahu

  • Mokré škvrny utrite čo najskôr, aby ste predišli zmenám farby alebo deformácii podlahy.
  • Pravidelne zametajte nečistoty alebo prach.
  • Na dosiahnutie najlepších výsledkov čistenia odporúčame použiť mop s plochou hlavicou, aby ste uľahčili a minimalizovali možnosť poškodenia.
  • Na čistenie podlahy nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky.
  • Nepoužívajte leštidlá ani čistiace prostriedky určené na iný nábytok a podlahy, ako je leštidlo na drevo.
  • Pred chôdzou po podlahe si vyzujte špinavú obuv.
  • Použite ochranné podložky na spodok nábytku, aby ste zabránili ich odieraniu a poškriabaniu podlahy.
  • Zachovajte vzhľad brúsením, voskovaním a pravidelnou opravou poškodenej drevenej podlahy.

Každý týždeň: bežné čistenie

Prvým krokom k čisteniu drevenej podlahy je odstránenie prachu, omrviniek alebo odpadkov. Takéto čistenie robte podľa potreby, minimálne však raz týždenne. Prach odstráňte suchým mopom, mäkkou metlou alebo vysávačom so špeciálnym nadstavcom, ktorý nepoškriabe drevo.

Každý týždeň čistite drevo veľmi mierne navlhčeným mopom. Príliš veľa vody drevu škodí a môže spôsobiť trvalé poškodenie. Najlepšie je použiť sprejový mop s plochou hlavou. To zabráni vsiaknutiu akejkoľvek vlhkosti do podlahy. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky

Každý mesiac: čistenie čističom na drevo

Raz do mesiaca podlahy vyčistite špeciálnym čističom na drevo. Ten má okrem čistiacej aj ošetrujúcu funkciu a dodá vašim podlahám stratený lesk a život. Na trhu je množstvo prípravkov. Vyberajte naozaj opatrne a zainvestujte do kvalitného produktu s obsahom prírodných zložiek.

Každých 6 – 18 mesiacov: voskovanie špeciálnymi prípravkami

Aby sa zachoval vzhľad vašej drevenej podlahy, potrebuje vrstvu vosku. Ten ju chráni pred každodenným opotrebovaním a zároveň znižuje výskyt škrabancov. Vosk omladí vzhľad vašej drevenej podlahy a vráti jej krásu s pololesklým finišom. Voskujte podľa potreby každých 6 – 18 mesiacov.

Tipy na voskovanie podláh:

  • pri podlahách z tvrdého dreva sa musí starý vosk pred nanesením novej vrstvy odstrániť minerálnym liehom;
  • pastovité vosky sa musia nanášať ručne pomocou gázy alebo mäkkej bavlnenej handričky;
  • tekuté vosky je možné nanášať špongiovým mopom alebo mopom z mikrovlákna.

Voskovanie zvládnete aj sami, no možno si budete chcieť zavolať profesionálnu firmu.

Každých 3 – 5 rokov: brúsenie a nový náter oleja

To, že vaša podlaha už potrebuje celkovú úpravu pre brúsením, si určite všimnete. Nie je nutné brúsiť podlahu často, stačí každých 5 rokov a pri menej frekventovaných miestnostiach brúsenie počká aj 10 rokov.

Pred brúsením potrebujete dokonale čistú podlahu, preto ju pozametajte a potom utrite mopom. Tiež urobte všetky potrebné opravy na ryhách a prasklinách v podlahe.

Začnite s 36-zrnitým brúsnym papierom pre podlahu, ktorá nebola dlho brúsená alebo je na nej veľmi tvrdá povrchová úprava. Podlahy, o ktoré bolo dobre postarané, si vystačia s jemnejším brúsením. Na brúsenie si zavolajte profesionálnu firmu – vyhnete sa tak poškodeniu podlahy.

Ak sa budete o drevenú podlahu starať správne, prežije vás a stane sa rodinným pokladom. No pamätajte, aj pri drevenej podlahe platí: menej je viac. Ak si nie ste istí, či sa o svoju podlahu staráte správne, dohodnite si konzultáciu s našimi odborníkmi.