Je známe, že deti trávia na zemi veľa času, a preto množstvo čerstvých rodičov rieši otázku vhodnej podlahy. Aj naši klienti sa často pýtajú na vhodnosť podlahy pre deti a hľadajú podlahy, ktoré sú na dotyk príjemné, dobre držia teplo a, samozrejme, ľahko sa udržiavajú. Aby sme vám uľahčili výber, pripravili sme pre vás porovnanie.

Koberce do celého priestoru radšej nie

Mnoho rodičov má tendenciu zvoliť koberec na celú plochu izby. Áno, koberec je príjemný a hrejivý, no tu jeho výhody končia. Určite to poznáte, s malými deťmi sa často niečo rozleje, vysype alebo pokreslí. Koberec je na údržbu veľmi náročný. Navyše, v kobercoch sa radi zdržiavajú roztoče a kumulujú sa alergény. Ak koberec, tak rodičom odporúčame malý dodatočný koberec na podlahu alebo podložku na hranie.

Drevená podlaha vydrží

Drevo je pre domácnosť tým najobľúbenejším typom podlahy. Je štýlové, nadčasové, neuveriteľne odolné (môže vydržať viac ako 100 rokov), veľmi ľahko sa čistí a je vhodné pre alergikov. Na dotyk je veľmi príjemné a nešmýka sa pod nôžkami malých nezbedníkov. Prežije aj nejaké to umelecké dielo. Ak chcete drevenej podlahe dodať mäkkosť, skombinujte ju s malým kobercom. Nevýhodou môže byť cena – na drevenú podlahu sa pozerajte ako na investíciu.

Vinyl sa ľahko čistí

Cenovo dostupná alternatíva pre podlahy je vinyl. Rovnako ako drevená podlaha, aj vinyl dobre drží teplo a jeho výhoda oproti drevu je lepšia mäkkosť. Je teda príjemný najmä pre loziace batoľatá. Nevydrží vám síce sto rokov ako drevená podlaha, no stále je pomerne trvácny a veľmi ľahko sa udržiava. Nemusíte sa báť, vinyl nie je toxický.

Laminát je tiež možnosť

Aj laminátové podlahy sú možnosť pre rodiny s malými deťmi. Sú obľúbenou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú len krátkodobé a odolné riešenie. Laminát vydrží poškriabanie od hračiek, dá sa čistiť, no nevydrží tak dlho ako vinyl alebo drevo. Môže byť náchylný na rozliatu vodu. Cenovo je však veľmi dostupný.

Dlažba sa môže šmýkať

Dlažba v celom dome nemusí byť pre deti najlepšia voľba, hoci pri podlahovom kúrení dlažba funguje veľmi dobre a drží si teplo. Ak máte deti, dlažba môže byť nebezpečná, pretože je tvrdá a často klzká. Aj na matnej dlažbe sa dá ľahko šmyknúť. Dlažba  za nás teda do celého domu nie.

Neexistuje dokonalý typ podlahy, ktorá by fungovala pre všetky domácnosti, všetky deti a všetky rozpočty. Našim klientom radíme buď investovať do drevenej podlahy, alebo si vybrať cenovo dostupnejšiu vinylovú. Obe sú teplé, príjemné a dobre udržiavateľné.