Ktoré podlahové krytiny predstavujú nejlepšiu voľbu pre terasu, balkón alebo útulné posedenie, ktoré si chcete vytvoriť na záhrade?

Pre tento účel prichádzajú do úvahy rôzne exteriérové podlahové krytiny, najčastejšie však ľudia túžia po terasách z dreva, pretože vyzerajú pekne a poskytujú všetko potrebné pohodlie pre trávenie voľného času a relaxu na čerstvom vzduchu. Ak ste i vy premýšľali o tom, že by ste na svoju terasu, balkón alebo záhradné posedenie použili práve drevo, tak máte okrem klasických drevených dosiek dispozícii aj tzv. Drevoplast (wood plastic compostite, respektíve WPC), ktorý ďaleko lepšie znáša rôzne vonkajšie faktory jako drevo. Okrem toho WPC dosky potrebujú ďaleko menej údržby jako drevo samotne a majú aj ďalšie prednosti, vďaka ktorým predstavujú ideálnu voľbu pre terasy.

Drevené dosky na terasy

Prírodné drevo je veľmi pekný a mimoriadne odolný materiál, ale při použití v exteriéri je vystavené rôznym vonkajším faktorom, kvôli ktorým môže popraskat a pomaly degradovať, prípadne spráchnivieť. Ak tomu chceme zabránit, musíme ho adekvánte ošetriť a ochranu najlepšie každý rok opakovať. To znamená, že drevené dosky vyžadujú viac údržby, respektive, je nutné drevené dosky na terase každý rok pretrieť vhodným olejom či ochranným prostreidkom, akc chceme, aby drevo vydržalo.

Ak pre vás podobná údržba nepredstavuje príliš veľkú prácu navše, tak sú drevené dosky tou správnou vľbou pre vašu terasum balkón, či iné miestečko, kde si chcete užiť trochu čerstvého vzduchu. Pritom je sasmozrejme dôležité, aby ste podlahu najprv vhodne nachystali. Zvolte pre to čo najvhodnejší typ dreva, ktorý dobé znáša vonkajšie vplyvy – niektoré typy dreva sa totiž lepšie osvedčia při použití vonku, než iné. Drevenú podlahovú krytinu je samozrejme nutné tiež správne ošteriť. Ak sa vám páči vzhľad dreva, ale chcete sa vyhnúť jeho údržbe, tak zvoľte radšej WPC dosky, ktoré adekvátne nahradia prírodné drevo, ale sú navrhnuté tak, aby boli ďaleko odolnejšie voči rôznym vonkajším vplyvom, vďaka čomu u nich použitie akýchkoľvek ochranných prostriedkov nie je nutné.

WPC dosky, resp. dosky z drevoplastu

Ak pre svoju terasu, či akýkoľvek iný vonkajši povrch zhánate podlahovú krytinu, WPC dosky sú pre tento účel vynikajúce. WPC dosky sú totiž pre terasy skvelou voľbou, kedže sú vyrobené z drevoplastu, ktorý okrem 70% recyklovaného dreva obsahuje tiež 30 % recyklovaného polymeru (HDPE) – ten funguje ako skvelé spojivo. WPC dosky síce nevyzerajú rovnako ako klasické dosky pre terasy z prírodného dreva, majú umelejší vzhľad, ale sú odolnejšie a nepotrebujú údržbu, čo je tiež dôvodom k tomu, prečo sú čim ďalej obľúbenejšie a vyberá si ich čím ďalej viac ľudí. Sú vhodné aj na balkóny a ine externé povrchy a užívateľia sú s nimi i po niekoľko rokoch používania veľmi spokojní, keďže ide o nadmieru trvanlivú exteriérovú podlahu.

WPC dosky, resp. dosky z drevoplastu

Aké prednosti majú WPC dosky?

Dosky na terasy z drevoplastu, respektíve WPC dosky, majú v porovnaní s prírodným drevom hneď niekoľko skvelých vlastností, vďaka ktorým sa jako exteriérová podlahová krytina toľko osvedčila:

  • sú veľmi odolné a nepotrebujú žiadnu zvláštnu údržbu(neni nutné ich pretierať rôznymi olejmi , lakmi, lazurami či inými ochrannými prípravkami),
  • povrch je hladký a neobsahuje triesky, takže bosá chôdza je po nich príjemnejšia a bezpečnejšia,
  • nemajú suky a iné nedokonalosti, vďaka čomu bude vaša terasa ešte krajšia, pretože s touto podlahovou krytinou docielite jednotného vzhľadu,
  • pokladanie týchdot dosiek je veľmi rýchle a jednoduché,
  • na výber máte z mnohých rôznych farebných oddtieňov,
  • sú navrhnuté tak, aby lepšie znášali vonkajšie vplyvy, než prírodné drevo
  • napriek expozícii tepla, mrazu či vlhkosti sa na nich neobjavia praskliny,
  • nespráchnivejú a nerozpadajú sa,
  • sú vyrobené tak, že sa nešmýkajú

Vzhľad a dojem prírodného dreva

Okrem všetkých uvedených predností sú takéto dosky na terasy aj šetrné k prírode, čo potvrdzuje tiež osvedčenie o pôvode, ktoré je v súčasnom boji proti nelegálnemu výrobu ešte dodatočným plusom. Pri montáži je síce nutné brať do úvahy aj to, že WPC dosky majú určitú tepelnú roztiažnosť (približne 5 mm na meter dĺžky), preto je veľmi dôležitý správný systém pripevnenia. Rovnako tak je nutné si uvedomiť, že kvôli veľkému vystaveniu slnku môže farba na povrchu ľahko zblednút, resp. zmeniť sa; ak sa dosky na terase z drevoplastu nachádzajú v tieni, môže sa na nich občas objaviť aj pleseň. Tomu sa vyhnete zametaním a pravidelným čištením špiny z drevené terasy – ak sa aj napriek tomu pleseň objaví, odstráníte ju pomocou čistiaceho prostriedku a fungicidu.

Nech je terasa vašou oázou kľudu

V súčasnej dobe naše životy ubiehajú mimoriadne rýchlo a sú plné stresu a rôzných povinností, preto je dôležité, aby sme si vo voľnom čase oddýchli, uvoľnili sa a nabrali čo najviac nových sil. Na terase, balkóne alebo na svojej záhrade si môžeme vytvorit špeciálny kútik, ktorý bude vytvorený priamo k týmto účelom a bude nás priamo vyzývať k odpočinku: väčšina ľudí si takýto kútik zariadi pohodlnými kreslami alebo lehátkami a inými doplnkami, ktoré im umožnia príjemné trávenie voľného času. K tomu ale môže výrazne pomôcť tiež vhodný výber exteriérovej podlahovej krytiny – najlepšie je vybrať takú, ktorá vám poskytne všetko potrebné pohodlie a zároveň bude maximálne funkčná.

Presne preto sa vyplatí si rozmysliet, či na terasu položit WPC dosky, keďže kombinujú vzhľad, pohodlie a teplo domova s mimoriadnou funkčnosťou – poskytujú dojem prírodného dreva, môžete po nich chodiť bosí, a nemusíte sa báť triesok a zároveň sú ve%lmi odolné a trvanlivé a nepotrebujú žiadne ochranné nátery ani inú špeciálnu údržbu. Z dôvodov vyššie uvedených sú tou najlepšou voľbou pre terasy, balkóny a iné záhradné posednie, týmto spôsobom z nich môžete vykúzliť skutočnú oázu kľudu.

Nech je terasa vašou oázou kľudu