Sú podlahy vo vašom dome pokryté drevom, kobercom, dlaždicami či vinylom? V dnešnej dobe je nesmierne veľa možností výberu pokrytia podláh vášho domu. Pozrime sa však na to, ako sa podlahové krytiny vyvíjali počas posledných 5 000 rokov.

V mnohých prvých domoch bola podlaha považovaná za kúsok zeme. V niektorých častiach sveta to platí dodnes. Pridaním sena či slamy, ktoré boli rovnomerne rozmiestnené po podlahe, vytvorili povrch tvrdý ako cement.

V niektorých kultúrach sa na pokrytie zeme používal piesok. Ten bolo možné po čase, keď sa na ňom nahromadila špina, jednoducho vymeniť za nový.

Pred približne 5 000 rokmi Egypťania objavili kameň. Od tejto doby sa používal kameň aj na pokrytie podlahy. Už pred 3 000 rokmi Gréci vytvárali mozaiky na podlahách, ktoré dodávali domovu pocit útulnosti a dizajnu. Táto technika sa používala v starovekom Francúzsku, Španielsku, Taliansku a v severnej Európe.

Keramika

Keramické dlaždice sa taktiež začali používať pred tisíckami rokov. Rimania vymysleli výrobu keramických dlaždíc, ktorú predstavili západnej časti Európy. Po zániku vtedajšieho Ríma zanikla aj ich výroba. Dekorované dlaždice sa používali v Taliansku a na Blízkom východe počas 16. storočia. Do Európy sa opäť dostali až v polovici 19. storočia.

Prvé drevené podlahy

Prvé, dnes veľmi obľúbené, drevené podlahy sa začali využívať v stredoveku. Vtedajšie drevené podlahy nemali takú podobu, v akej ich poznáme dnes. Na zem sa poukladali hrubé dosky. Neskôr boli tieto dosky opracované kameňom alebo kovom. Niekedy boli pretreté lakom, ktorý pomáhal vyhladiť ich povrch a dokázal predĺžiť ich životnosť.

Koberec

Najstarší známy tkaný koberec bol objavený na Sibíri v 40. rokoch. Nazýva sa Pazyrykov koberec. Rimania využívali koberce na steny a podlahy svojich palácov a dokonca boli využívané na platenie daní.

Podobným typom podlahovej pokrývky je aj podlahová tkanina, ktorá mala maľované vzory. Využívala sa vo Francúzsku od 13. storočia. V 16. storočí sa stala bežnou v Anglicku.

Linoleum

Linoleové podlahy boli prvýkrát objavené v roku 1200 a boli populárne až do 16. storočia. Anglický výrobca gumy Frederick Walton v roku 1863 patentoval linoleum. Vyrábal sa zmiešaním ľanového oleja s práškovým drevom alebo korkom, živicou, pigmentom, mletým vápencom a sušiacimi prostriedkami.

V roku 1926 spojil americký vynálezca Dr. Waldo Semon gumu s kovom. Jeho prvé pokusy o spojenie týchto dvoch zložiek mali za následok príležitostné výbuchy. Nakoniec z nich vytvoril to, čo dnes nazývame PVC (polyvinylchlorid).

V dnešnej dobe máme mnoho možností pokrývania podláh. Je len na nás, ktorý variant si zvolíme, a ktorý nám bude vyhovovať najviac. Vyberte si z našej ponuky.