Váš domov je váš bezpečný prístav. No pre alergikov môže byť aj domov každodenným spúšťačom zdravotných problémov. Alergény môžu žiť na akomkoľvek počte miest v celom dome vrátane často prehliadaných podláh. Ak trpíte alergiami alebo astmou, správny výber podlahy môže vaše problémy zmierniť alebo dokonca úplne odstrániť.

Koberce pre alergikov radšej nie

Koberec je krásna, mäkká a cenovo výhodná podlahová krytina pre mnohé domácnosti. Ak však hľadáte podlahy vhodné pre alergikov, je najlepšie vyhnúť sa mäkkým povrchom podláh, a teda najmä kobercom. Roztoče, špina a vlhkosť (PLESNE!!!) sa v koberci držia viac ako v akomkoľvek inom podlahovom materiáli. Ani pri častom vysávaní sa vám s HEPA filtrom nikdy nepodarí z koberca úplne odstrániť všetky alergény. Mnoho výrobcov kobercov teraz ponúka hypoalergénne koberce. Všetky sú však stále kobercom a môžu zachytávať, uchovávať a dokonca priťahovať alergény. Koberce na celú plochu podláh radšej nedávajte.

Laminátové a vinylové podlahy

Laminátové a vinylové podlahy spĺňajú kritériá tvrdého povrchu, čím sa výrazne odlišujú od koberca. Laminátové a vinylové podlahy nezachytávajú toľko alergénov ako koberec a vo všeobecnosti sa oveľa ľahšie čistia. Laminát je vyrobený produkt a obsahuje obmedzené prírodné materiály. Väčšina laminátových dosiek a vinylových podlahových krytín s pevným jadrom si vyžaduje zaklapnutie a plávajúcu inštaláciu, čím sa eliminuje potreba lepidiel, na ktoré môžu byť niektorí alergici citliví.

Drevené parketové podlahy

Podlahy z tvrdého dreva sú populárnou voľbou podlahy doslova stovky rokov. Sú odolné, dajú sa prelakovať, všestranne použiteľné v celej domácnosti a vhodné pre alergikov. Ich výhodou je aj 100 % prírodný materiál, z ktorého sú vyrobené. Keď sú podlahy z tvrdého dreva správne nainštalované a utesnené čírym lakom z polyuretánu, ktorý je vhodný pre alergikov, neuchovávajú sa v nich mikroorganizmy, ako sú roztoče, nečistoty, prach alebo iné stopy alergénov. Prach, plesne, srsť zvierat a chlpy, to všetko sa dá ľahko odstrániť mopom na prach a pravidelným čistením vhodným čističom na podlahy z tvrdého dreva.

Dlažba do celého domu

Dlaždice a kameň sú dlho obľúbené pre svoju odolnosť, štýl, špičkový vzhľad a rozmanitosť, ak sa venuje pozornosť výberu, štýlu a inštalácii, sú tiež dobrou voľbou pre alergikov. Dlažba je však na pocit chladná, a preto nie je obľúbenou voľbou do celého domu. Alergici to majú občas ťažké, no keď ide o podlahy, na výber je množstvo vhodných krytín. Väčšina ľudí trávi až 90 % svojho času v uzavretých priestoroch, preto je dôležité, aby bol váš pracovný a životný priestor čo najzdravší. Ak ste alergik alebo máte astmu, typ podlahy vo vašom dome a pracovnom prostredí môže znamenať obrovský rozdiel.