Laminátové podlahy sú vynikajúcou podlahovou krytinou, ktorá zaujme svojou všestrannou funkčnosťou a krásnym vzhľadom. Vďaka svojej rozmanitej škále typov a vzorov je to správna voľba pre rezidenčné aj komerčné priestory.

V závislosti od použitia by sa mala zvoliť správna hrúbka alebo trieda použitia. Najvyhľadávanejšie sú laminátové podlahy, ktoré imitujú vzhľad pravého dreva, čím do priestoru prinášajú teplo a pripomínajú drevené parkety. Sú ale podstatne lacnejšie, čo je ich najvýznamnejšou výhodou. Výber laminátovej podlahy namiesto drevených parkiet vám môže ušetriť financie, ale je dôležité, aby ste príliš veľa nešetrili, pretože kvalitná laminátová podlaha má tiež svoju cenu.

Cenovo dostupná podlaha

Mnohí sa rozhodnú kúpiť laminátovú podlahu z dôvodu jej nízkej ceny, ale tu treba byť opatrný. Je rozumné vyhnúť sa podlahám, ktoré sú vyrobené z lacných materiálov, pretože majú oveľa menšiu odolnosť proti poškriabaniu a rôzným iným poškodeniam, ako aj proti vlhkosti. Pôsobenie vlhkosti môže viesť k namáhaniu laminátovej podlahy, čo je najčastejšie prípad, ak je laminátová podlaha vyrobená z nekvalitnej HDF nosnej dosky. Tieto typy laminátových podláh sú skutočne lacné, ale je pravdepodobné, že s nimi nebudete spokojní. Preto sa oplatí zaplatiť o niekoľko eur viac a zvoliť podlahu ktorá je v ponuke za prijateľnú cenu, pričom má zodpovedajúcu kvalitu a trvanlivosť.

Ako vybrať správnu laminátovú podlahu?

Ako už bolo uvedené, existuje široký výber rôznych laminátových podláh, ktoré sa líšia vzhľadom, kvalitou materiálov z ktorých sú vyrobené a rôznych ďalších vlastností. Predtým, ako sa rozhodnete, dôkladne si premyslite a zvážte rôzne možnosti, ktoré sú Vám ponúknuté. Predovšetkým je vhodné poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu pri výbere laminátovej podlahy, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám a priestoru, v ktorom ju chcete umiestniť. V opačnom prípade by sa pri výbere mali zohľadniť tieto vlastnosti:

  • vzhľad vrchnej vrstvy
  • materiál, z ktorého je vyrobená podlaha
  • hrúbka podlahy
  • trieda odolnosti proti oderu
  • konečná úprava povrchovej vrstvy
  • spôsob a systém pokládky
  • či je vybraná laminátová podlaha vhodná na podlahové vykurovanie
  • dĺžka záruky

Laminátová podlaha, ktorá napodobňuje vzhľad dreva alebo kameňa

Najtradičnejšou voľbou je laminátová podlaha, ktorá napodobňuje vzhľad dubu a v súčasnosti je k dispozícii v rôznych farebných odtieňoch. Aj keď je podlaha napodobňujúca vzhľad dreva považovaná za najlepšiu voľbu, v žiadnom prípade to neznamená, že je to jediná možnosť, ktorú máte k dispozícii. Veľmi krásne a predovšetkým elegantné sú laminátové podlahy v imitácií kameňa, ktorých výhodou je, že v porovnaní so skutočným kameňom je lacnejšia a ľahšie sa inštaluje, a podlaha je na pocit teplejšia, než by bola, keby ste na ňu položili skutočný obklad z kameňa.

Najdôležitejšie je vybrať si laminátovú podlahu, ktorá sa vám páči a ktorá zapadne do interiéru miestnosti.

Hrúbka a rôzne triedy odolnosti proti oderu

Akú hrúbku laminátovej podlahy si zvoliť? Odporúča sa vybrať si podlahu  s hrúbkou najmenej 7 mm. Najčastejšie sa používajú podlahy s hrúbkou 8 až 10 mm. Pri výbere správnej hrúbky je rozhodujúce, do ktorej miestnosti laminátovú podlahu položíte. V niektorých miestnostiach, ako sú napr. spálne, nie sú podlahy namáhané, takže vybraná podlaha môže byť tenšia ako v iných obytných priestoroch, kde je zaťaženie vyššie. Mala by sa zvážiť aj takzvaná trieda odolnosti proti oderu, na základe ktorej sa laminátové podlahy delia do troch kategórií:

  • laminátová podlaha odolná proti oderu triedy 31/AC3 je vhodná do spální a iných miestností, kde nie je podlaha preťažená
  • laminátová podlaha odolná proti oderu triedy 32/AC4 je dobrou voľbou pre všetky obytné rezidenčné priestory, ako sú obývačky, kuchyne a detské izby, a môže sa používať aj v menej zaťažovaných obchodných a administratívnych priestoroch
  • laminátová podlaha odolná voči oderu triedy 33/AC5 je vhodná pre najviac zaťažé priestory, t.j. do všetkých miestností, ale najčastejšie sa používa na inštaláciu v obchodných a administratívnych priestoroch

Rýchla a jednoduchá pokládka

V porovnaní s drevenými parketami je pokládka laminátovej podlahy rýchlejšia a jednoduchšia. Stačí iba dodržiavať pokyny a odporúčania výrobcu, pretože správne položenie má tiež veľký vplyv na životnosť podlahy. Napriek jednoduchej inštalácii pri laminátových podlahách odporúčame dať podlahu položiť odborníkom. Malo by sa pamätať na to, že kvalita podlahy hrá veľkú rolu v tom, aký bude konečný výsledok a ako spokojný s ňou budete. Preto je veľmi dôležité zvoliť si laminátovú podlahu najvyššej kvality.

Laminátová podlaha je vhodná na podlahové vykurovanie

Ak máte podlahové kúrenie alebo ho práve inštalujete, mali by ste to isté zvážiť aj pri výbere podlahovej krytiny. Nie všetky podlahové krytiny sú vhodné na položenie na podlahové vykurovanie, čo treba zohľadniť pri kúpe. Pri podlahovom vykurovaní je podlaha vystavená trvalému vykurovaniu, ktoré môže spôsobiť poškodenie niektorých materiálov alebo sa na nich môžu v priebehu času objaviť praskliny. Na druhej strane, niektoré podlahové krytiny majú veľmi nízku tepelnú vodivosť a preto napriek podlahovému vykurovaniu nebude podlaha dostatočne teplá  ako by mala byť, t.j. na vyhriatie priestoru použijete viac energie.

Preto by sa pri pokládke na podlahové vykurovanie mala zvoliť podlahová krytina s najvyššou možnou tepelnou vodivosťou, ktorá zároveň dobre odoláva vysokým teplotám. Laminátové podlahy sa v tomto ohľade ukázali ako veľmi dobré, je však potrebné zvoliť takú, ktorá je vhodná na položenie na podlahové vykurovanie a musí byť tiež správne nainštalovaná. Poter, ktorý musí byť riadne pripravený a má vyhovujúcu hrúbku, zohráva dôležitú úlohu a je obzvlášť dôležité, aby dobre vyschol pred samotným položením, pretože úspech ukladania je významne ovplyvnený obsahom vlhkosti v potere. Laminátová podlaha sa môže inštalovať iba na vybrané druhy elektrického podlahového kúrenia.

Podlahová krytina, ktorá má veľa výhod

Vzhľadom na vyššie uvedené má laminátová podlaha veľa výhod. Ak hľadáte podlahové krytiny do obytných alebo obchodných priestorov, laminátová podlaha je určite dobrá voľba, ktorá vám poskytne všetko potrebné pohodlie. Medzi jeho hlavné výhody patrí:

  • pekný vzhľad
  • rôzne druhy, farby a dekory
  • dobrá cena
  • rýchla pokládka bez lepenia
  • ľahká údržba
  • dobrá stabilita
  • dlhodobá životnosť

Znovu by sa malo zdôrazniť, že hlavným kritériom pre výber laminátovej podlahy by mala byť kvalita. Laminátová podlaha by sa mal vyberať predovšetkým podľa účelu priestoru a zaťaženia podlahy v nej, pri výbere dbajte na jej vhodnú hrúbku a triedu odolnosti proti oderu. V každom prípade sa oplatí kúpiť kvalitnú laminátovú podlahu, pretože je to odolná podlahová krytina, ktorá vám bude uspokojivo slúžiť po mnoho rokov.