Vinylová podlaha bola stvorená na jednoduchú údržbu v domácnosti. Vinyl je totiž veľmi odolný voči poškodeniu a škvrnám. Oproti klasickej drevenej podlahe si vyžaduje oveľa menšiu údržbu. Prezradíme vám, ako najlepšie sa starať o vinylové podlahy.

Na čistenie vinylovej podlahy použite nasledovné:

  • Mäkkú metlu
  • Vysávač
  • Mop s mikrovláknom/mäkkú handru a vodu
  • Špeciálny čistiaci prostriedok na vinyl

Pravidelné rýchle čistenie

Na zametanie vinylu sa používajú mäkšie metly, pretože použitie tvrdých štetín môže spôsobiť škrabance aj na odolnom vinyle. Mopy na suché mopovanie (tzv. prachové mopy) fungujú dobre na čistenie vinylu a odstraňujú z neho chlpy, vlasy aj prach.

Keďže nečistoty a prach sa môžu na textúrovanom vinyle ľahšie ukryť, čistenie môže byť náročnejšie. Tu urobí perfektnú službu vysávač. Ak je potrebné podlahu umyť, stačí teplá voda a mop s mikrovláknom alebo mäkká handra. Nie je potrebné používať žiaden špeciálny prípravok.

Použite jemné čistiace prostriedky, ako napríklad  jablčný ocot alebo saponát na riad. Vyčistia vinyl bez toho, aby sa poškodil povrch alebo aby vyzeral matne. Na vinylové podlahy nepoužívajte prípravky s obsahom amoniaku.

Hĺbkové čistenie

Hĺbkové čistenie vinylu predstavuje vytieranie vodou a čistiacim prostriedkom raz za mesiac. Vyberajte čistiace prostriedky, ktoré sú vyslovene určené na vinyl. Budete tak mať istotu, že prostriedok neobsahuje látky, ktoré by mohli vinylovú podlahu poškodiť. Okrem toho, nesprávny čistič môže trvalo poškodiť lesk vinylu a spôsobiť, že vaša podlaha bude matná. Ako sme už spomínali vyššie, dobrú službu urobí aj jablčný ocot alebo saponát na riad.

Buďte naozaj opatrní s navoskovaným vinylom. Zatiaľ čo nevoskované podlahy vyžadujú čistič bez vosku, voskovaný vinyl vyžaduje čističe špeciálne vyrobené na voskované podlahy.

Môžete čistiť vinyl parným čističom?

Čistenie vinylu parou je niečo, čo neodporúčame, pretože vystavenie veľmi horúcej pare môže poškodiť vinylové dosky a lepidlo pod nimi. Para môže spôsobiť trvalé problémy, ako napríklad zvlnenie dosiek alebo ich odlepenie. To môže znamenať, že svoju vinylovú podlahu budete musieť opraviť alebo úplne vymeniť.

Starostlivosť o vinylové podlahy je naozaj jednoduchá. Opýtajte sa našich expertov na ďalšie výhody vinylových podláh.