Ktoré podlahové krytiny sú momentálne najobľúbenejšie? V posledných rokoch sú veľmi obľúbené vinylové podlahové krytiny a veľká časť zákazníkov si vyberá taktiež keramiku v kombinácii s podlahovým vykurovaním.

Medzi najobľúbenejšie možnosti ,aj napriek rôznym novinkám v ponuke ,určite i naďalej ostáva laminát, ktorý vďaka svoje univerzálnosti, krásnemu vzhľadu a praktickosti ešte dlho nevyjde z módy.

Laminát ako moderná podlahová krytina pre každý priestor.

Laminát sa na trhu uplatňuje hlavne ako podlahová krytina, ktorá kombinuje vzhľad parkiet s výhodnou cenou, a umožňuje rýchlu a jednoduchú montáž. Dnešné lamináty ponúkajú ešte viac ako to, vďaka čomu sa už takmer stali univerzálnou podlahovou krytinou, vhodnou do všetkých obývaných priestorov – osvedčili sa aj v kuchyni. Je potrebné dávať pozor iba na rozliatu vodu. Je nutné si uvedomiť, že na trhu je množstvo rôznych typov laminátov, ktoré sa nelíšia iba vzhľadom, ale aj ďalšími vlastnosťami – a to predovšetkým kvalitou.

Kvalita je v móde vždy

Kvalitné lamináty sa vzhľadom veľmi podobajú parketám, zároveň sú však navrhnuté veľmi premyslene, vďaka čomu sa ako podlahová krytina viac ako osvedčili, kedže:

  • sú univerzálne a veľmi funkčné;
  • vďaka špeciálnej štruktúre vyzerajú takmer rovnako ako drevo;
  • sú veľmi odolné a nadmieru trvanlivé;
  • sú dostupné v rôznych prevedeniach;
  • môžete vyberať z rôznych vzorov;
  • umožňujú rýchlu a jednoduchú pokládku resp. montáž;
  • zaručujú moderný vzhľad priestoru;
  • nevyžadujú žiadnu zvláštnu údržbu.

Pri výbere je však dôležité si overiť, do ktorej záťažovej triedy vybraný laminát patrí. Od toho závisí nielen jeho cena, ale z dlhodobého hľadiska aj jeho životnosť. Z tohoto dôvodu sa vždy vyplatí investovať do laminátu o pár eur viac, pretože kvalitný laminát ma dlhšiu životnosť a tým pádom s ním budete aj spokojnejší. Kvalita totiž nikdy nevyjde z módy – a to platí aj pri lamináte.

Kvalitné lamináty

Rustikálne vzory so vzhľadom prírodného dreva

Laminát pre väčšinu ľudí predstavuje odolnejšiu alternatívu parkiet a iných drevených podlahových krytín, ktorá priestoru dodá domáckejší vzhľad a vytvorí príjemné prostredie k životu. To obzvlášť platí pri laminátoch s imitáciou rustikálnej drevenej podlahovej krytiny, ktorej vzhľad obohacujú všetky prírodne nedokonalosti dreva, vďaka ktorým pôsobí ešte unikátnejšie. Tomuto trendu sa prispôsobili aj výrobcovia laminátov a začali ponúkať lamináty s rôznymi rustikálnymi vzormi a vzhľadom prírodného dreva. Takéto laminátové podlahy sa vzhľadom podobajú parketám a  zútulnia naozaj každý priestor. Ak sa vám páči vzhľad prírodného dreva, je to pre vás určite tá správna voľba.

Laminát s imitáciou kameňa

Aj napriek tomu, že laminát najčastejšie spájame s imitáciou vzhľadu dreva, je k dispozícii mnoho iných farebných možností. Zaujímavú možnosť okrem iného predstavujú  lamináty so vzhľadom kameňa,  resp. kamenných podlahových krytín a tiež betónu. Takýto laminát totiž pôsobí veľmi elegantne a skvelo ladí s moderným vybavením – je vynikajúcou voľbou nie len pre obytné ale aj rôzne firemné priestory a kancelárie. Ak teda máte radi minimalistický štýl a moderne vybavené priestory, je laminát so vzhľadom kameňa podlahovou krytinou presne pre vás.

Ak však túžite po podlahovej krytine so vzhľadom kameňa, je samozrejme vhodné brať do úvahy aj vinyl a obkladačky, resp. dlažbu, pretože tak bude imitácia kameňa ešte presvedčivejšia. Ak sa vám vzhľad kameňa páči, ale keramika na vás pôsobí studením dojmom a vinyl zase príliš umelo, tak budete najskôr spokojný práve s laminátom. Vyberať môžete z rôznych imitácii, medzi ktorými určite nájdete i nejakú podľa vášho gusta, ktorá bude vhodná aj do vášho priestoru.

Najviac v móde sú svetlejšie lamináty

Laminát je k dispozícii v rôznorodých farebných odtieňoch. Už niekoľko rokov sú v kurze predovšetkým svetlé farby, aj napriek tomu sú trendy tohoto roku namiesto svetlej, studenej farby skôr teplejšie prírodné farby – veľmi obľúbené sú i farby rôznych typov svetlého dreva a šedej. Šedá farby je totiž ako farba podlahovej krytiny veľmi módnou voľbou, pretože je neutrálna a je skvelo kombinovateľná s takmer všetkými ostatnými farbami, čo vám poskytuje veľkú slobodu pri zaradzovaní priestorov. Okrem toho pôsobia podlahové krytiny v šedých tónoch i nadmieru elegantne a sofistikovane.

Svetlejšia farba podlahovej krytiny je obzvlášť vhodná pre menšie priestory, pretože priestor tak môže opticky zväčšiť a  zároveň ho rozveseliť, pričom ho učiní príjemnejších k bývaniu. Ak vyberáte podlahovú krytinu do priestoru s väčšou rozlohou, tak vo výbere nie sú takmer žiadne obmedzenia a voliť môžete i laminát v tmavších farebných odtieňoch.

Najviac v móde sú svetlejšie lamináty

Aký laminát zvoliť?

Bez ohľadu na módne trendy sa pri výbere riaďte hlavne svojim vkusom – je dôležité, aby ste vybrali laminát, ktorý sa vám bude páčiť. Pri tom je dôležité tiež to, aký štýl zaradzovania priestoru vám vyhovuje:

  • ak sa vám páči nábytok vo farbe prírodného dreva a pri zaradzovaní vyznávate predovšetkým pohodlie a dojem domova, tak je tou správnou voľbou pre vás laminát s imitáciou dreva vo svetlejších odtieňoch, dobrou voľbou je aj laminát s rustikálnejším vzhľadom;
  • ak priestory vybavíte bielym nábytkom, mala by byť v takej farbe aj podlaha: vhodné sú lamináty v rôznych odtieňoch bielej alebo šedej farby, pričom je nutné dávať pozor, aby bola podlaha čo najviac neutrálna, pretože takto bude s nábytkom lepšie ladiť;
  • ak sa vám páči moderný nábytok a minimalistický štýl zariadenia, mal by byť takto zvolený aj laminát, pričom zaujímavú možnosť predstavuje tiež laminát s imitáciou kameňa;
  • ak vyznávate extravaganciu a pestrosť, potom pre vás bude najvhodnejší laminát so špeciálnymi vzormi, ktoré vás na vašej podlahe nikdy nezačnú nudiť;
  • ak ste milovníkom podlahových krytín inštalovaných vo vzore rybej kosti, mame pre vás skvelú správu; aj výrobcovia laminátu vyvinuli jedinečný patent spoja, ktorý poskytuje veľké množstvo možnosti pokládky, a to aj vo vzore rybej kosti. Pozrite sa na laminát kladený týmto spôsobom.