Parkety sú nepochybne považované za jeden z najobľúbenejších druhov podlahových krytín. Táto drevená podlahová krytina vyžarujúca teplo okúzli krásnym vzhľadom, no predovšetkým svojou trvácnosťou.

V starých meštianskych bytoch môžeme nájsť ešte pôvodné masívne parkety, ktoré aj napriek tomu, že sú staré viac ako sto rokov, sú dokonale zachované. Masívne parkety sú druhom podlahovej krytiny s veľmi dlhou životnosťou, ktorú aj po niekoľkých desaťročiach používania stačí iba prebrúsiť, prelakovať alebo naolejovať a opäť vyzerá ako nová. Samozrejme, existujú aj rôzne iné, modernejšie typy parkiet, ktoré majú taktiež mnoho vynikajúcich vlastností. S istotou môžeme povedať, že aj v roku 2020 budú patriť medzi najobľúbenejšie podlahové krytiny, pretože parkety jednoducho nikdy nevychádzajú z módy.

Najpopulárnejšie parkety pre rok 2020

Aké sú tohtoročné trendy v oblasti parkiet? V súčasnosti existuje viac druhov parkiet než kedykoľvek predtým, takže aj trendy sú dosť rozdielne. Dubové parkety, ktoré sa považujú za večnú klasiku, sú stále veľmi populárne, podobne to však platí aj pre niektoré iné druhy dreva, napríklad jaseň a orech.

Práve orech je ten, ktorý priestoru dodáva osobitnú eleganciu, a preto ostáva populárny aj tento rok.

V roku 2020 prevládajú svetlejšie parkety, pričom existujú rôzne farebné odtiene, povrchové úpravy a gradácie, čo znamená, že je skutočne z čoho vyberať.

Okrem lakovaných sa čoraz viac stávajú populárne aj olejované parkety, ktoré ešte viac zvýrazňujú prirodzenú krásu dreva. Zo vzorov je momentálne najobľúbenejšia rybia kosť, najmä vo verzii „chevron“, tzv. francúzska rybia kosť, ktorá ponúka klasický, no zároveň moderný vzhľad.

Ktoré parkety si vybrať? Trendom je momentálne prirodzený vzhľad!

Pri výbere parkiet je potrebné okrem aktuálnych trendov zohľadniť aj ďalšie faktory, napr. o aký priestor ide, ako veľmi bude namáhaný, ako bude zariadený a podobne.

Tomu je následne potrebné prispôsobiť druh, hrúbku a ostatné vlastnosti parkiet, ako napríklad povrchovú úpravu. Mnoho rokov boli preferované lakované parkety, no v poslednej dobe sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre olejované. Existuje mylná predstava, že olejované parkety sú náročnejšie na údržbu, čo rozhodne nie je pravda, ale určite si vyžadujú o čosi viac starostlivosti než lakované parkety.

Olejované parkety však jednoznačne pôsobia prirodzenejšie.

NAJBOLJ PRILJUBLJENE TALNE OBLOGE PARKET 3 1024X683 1

Lakované alebo olejované parkety? Ktoré sú lepšie?

Jednej z hlavných dilem, ktorej čelia tí, ktorí sa rozhodujú pre novú podlahu, je to, či si vybrať lakované alebo olejované parkety. Ako už bolo vyššie uvedené, olejované parkety sú čoraz viac populárnejšie, pretože poskytujú prirodzenejší vzhľad a z priestoru máme lepší pocit.

Trendom je používanie prírodných materiálov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň k nášmu zdraviu. Laky určené na lakovanie parkiet sa v súčasnosti vyrábajú čoraz ekologickejšie – často sú dokonca vyrábané na vodnej báze. Vďaka olejovaniu získajú parkety prirodzenejší vzhľad.

Ide najmä o tradičnú techniku ​​povrchovej úpravy parkiet, ktorá sa po mnohých rokoch prevahy lakovaných parkiet vracia do módy.

Ktoré si teda vybrať – lakované alebo olejované parkety?

Dovoľte, aby sme vám stručne predstavili hlavné rozdiely medzi nimi a jednoduchšie sa tak budete môcť rozhodnúť, ktoré z nich by boli pre vás vhodnejšie:

Lakované parkety

Lakované parkety sa považujú za klasickú voľbu, ktorá poskytuje jednoduchú údržbu a čistenie.

Ochranná vrstva laku chráni parkety pred vlhkosťou, špinou, opotrebovaním a inými nežiadúcimi faktormi. Vďaka tomu je starostlivosť o parkety mimoriadne jednoduchá, pretože ochrana lakom je dlhotrvajúca. Ak sú parkety kvalitné, je možné ich zbrúsiť a znova nalakovať. Vďaka trvácnosti tejto povrchovej úpravy sú lakované parkety najčastejšou voľbou užívateľov, ktorí taktiež oceňujú ich jednoduché čistenie. Na rozdiel od olejovaných parkiet nie je možná lokálna oprava škrabancov a poškodení. Je však dobré si uvedomiť, že k odolnosti parkiet výrazne prispieva druh laku, pre ktorý sa rozhodneme. V súčasnosti sú laky vyrábané tak, aby boli čo najmenej škodlivé a čo najpriaznivejšie pre zdravie a životné prostredie. To je určite dôležité, ak sa rozhodujete, či si vybrať olejované alebo lakované parkety.

Olejované parkety

Olejované parkety pôsobia v porovnaní s lakovanými parketami prirodzenejšie a viac zvýrazňujú samotné drevo. To je hlavný dôvod, prečo sú tak populárne a obľúbené.

Okrem toho sú olejované parkety odolné voči rôznym zaťaženiam a škrabance (poškodenia) sú na nich menej viditeľné než na lakovaných parketách. V prípade, že sa olejované parkety niekde poškriabu, je možné poškodenú časť obrúsiť a následne naolejovať. Oprava poškodenia je oveľa jednoduchšia pri olejovaných parketách než pri lakovaných, kde je potrebné zbrúsiť celý povrch, resp. celý priestor.

Olejované parkety majú tieto výhody:

  • prirodzenejší vzhľad,
  • olej je šetrnejší k životnému prostrediu a lepší pre naše zdravie,
  • prípadné menšie mechanické poškodenia je možné opraviť bez potreby prebrúsenia celých parkiet.

Je dobré vedieť, že olejované parkety si na rozdiel od lakovaných parkiet vyžadujú o trochu viac údržby. To však neznamená, že starostlivosť o olejované parkety je náročná: raz za 14 dní alebo aspoň raz mesačne je potrebné ich očistiť prostriedkom určeným na olejované povrchy a následne dôkladne vytrieť do sucha. Pravidelne – raz za rok alebo raz za dva roky (v závislosti od toho, ako veľmi sú parkety opotrebované) ich naolejujeme. To znamená, že olej vtierame do podlahy, prebytočný olej zotrieme a počkáme 24 hodín, kým úplne nevyschne.

Vyberte si parkety, ktoré vám najviac vyhovujú!

Ak stojíte pred dilemou a neviete sa rozhodnúť medzi olejovanými alebo lakovanými parketami, myslite hlavne na to, koľko času a energie ste ochotní investovať do údržby samotnej podlahy.

V prípade, že vyššie uvedená údržba pre vás nepredstavuje problém a oceníte prirodzený vzhľad dreva, odporúčame vám zvážiť olejované parkety. Ak však chcete údržbe venovať čo najmenej času, lakované parkety sú pre vás vhodnejšou voľbou.

Keďže nákup a výber podláh sú pri zariaďovaní alebo renovácii vášho domu veľmi dôležité, odporúčame vám obrátiť sa na našich kvalifikovaných pracovníkov. Pomôžu a poradia vám a prevedú vás celým procesom nákupu.