Keď staviate nový dom, potrebujete vybrať podlahy pre každú miestnosť v dome. Možností je veľa, čo vám možno ešte viac komplikuje výber. Poradíme vám, ako vybrať podlahu pre svoju novostavbu.

Pri výbere novej podlahy zvážte, aké nároky (okrem dizajnu) máte na podlahu. Odpovedzte si na tieto otázky:

1.  Budete mať podlahové kúrenie?
2.  Máte alebo budete mať malé deti?
3.  Bude s vami bývať domáci miláčik?
4.  Aký je váš rozpočet?

Každá z týchto otázok okliešti vaše možnosti a privedie vás k najlepšej podlahe pre váš domov. NIe každá podlahová krytina totiž dobre vodí teplo a je vhodná pre podlahové kúrenie. Malé deti a domáce zvieratá, to znamená, že podlaha by mala byť odolná (proti poškodeniu aj voči vode) a ľahko sa udržiavať čistá. A nakoniec – rovnako dôležitý je aj rozpočet, ktorý určí, z čoho môžete vyberať. Nezabudnite vziať do úvahy, že podlaha do novostavby, to nie sú len náklady na samotnú podlahu, ale aj náklady na inštaláciu a dodatočné materiály.

3 tipy na podlahu do novostavby s podlahovým kúrením

1. Drevené podlahy

Drevené podlahy sú neuveriteľne obľúbené pre svoj elegantný, prirodzený vzhľad. Tvrdé drevo sa dodáva v širokej škále odtieňov a šírok a pri správnej starostlivosti a údržbe môžu tieto podlahy poskytovať krásu každému domu po celé desaťročia.

Keďže ide o prírodný materiál, podlaha z tvrdého dreva môže mať vyššiu cenu ako iné, najmä ak ju použijete vo viacerých miestnostiach vo veľkom dome. Drevo je tiež materiál náchylný na poškriabanie a poškodenie vodou.

2.  Vinylové podlahy

Vinylové podlahy sú dostupné vo forme dosiek alebo dlaždíc. Mnoho možností vinylových dosiek je navrhnutých tak, aby napodobňovali vzhľad prírodného dreva, zatiaľ čo vinylové dlaždice napodobňujú vzhľad kameňa alebo dlaždíc. Vinyl je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších podláh, pretože je krásny, cenovo dostupný a ľahko sa inštaluje. Táto podlahová krytina tiež prichádza v širokej škále farieb a hrúbok. Hoci väčšina vinylov je odolná voči vode, na trhu existuje niekoľko vodotesných možností, ktoré sú vhodné dokonca aj na podlahy v kúpeľni alebo v kuchyni.

3.  Dlaždice

Najmä pri podlahovom kúrení sa často vyberá aj dlažba do celého domu. Dlažba sa relatívne ľahko udržiava a na výber je široká škála farieb a vzorov dlaždíc. Dlaždicová podlaha je skvelou voľbou v oblastiach náchylných na vlhkosť, no ak použijete kameninovú dlažbu (napríklad mramor) do celého domu, vaša podlaha bude vyzerať luxusne.

Obráťte sa na našich expertov, ktorí vám odpovedia na všetky vaše otázky týkajúce sa podláh a pomôžu vám s výberom.