Keď sa povie podlaha do kúpeľne, pravdepodobne si väčšina z vás predstaví klasické kachličky. No dnešný trh ponúka oveľa viac možností podlahových krytín do kúpeľne, ktoré odolajú vode.

Dizajnové možnosti sú neobmedzené. Akú podlahu môžete bezpečne zvoliť do kúpeľne?

Medzi podlahou v kúpeľni a podlahou v iných miestnostiach je jeden zásadný rozdiel – povrchy kúpeľne musia byť vodotesné. A výber podlahy, ktorá túto potrebu spĺňa, by mal byť prioritou číslo jedna. Na nesprávnom type podlahy môže voda a vlhkosť spôsobiť veľké škody. Preto pri podlahách do kúpeľne pozeráme hlavne na vodotesnosť.

Klasika – porcelánové a keramické dlaždice

Existuje dôvod, prečo sú porcelán a keramika obľúbenými kúpeľňovými podlahami. Nielenže sú vodotesné, ale sú aj relatívne lacné. Porcelán sa líši od keramiky v tom, že je vyrobený z rafinovanejšej hliny a je vypálený pri vyššej teplote, vďaka čomu je odolnejší a menej porézny.

Porcelán aj keramika sú ponúkané v nekonečnej škále veľkostí, tvarov, textúr a farieb, takže vaše možnosti dizajnu sú prakticky neobmedzené.

Na dotyk však pôsobia veľmi chladne, a preto sa dostávajú v posledných rokoch do popredia iné podlahové krytiny.

Vodotesný laminát

Pokiaľ ide o podlahy, pohodlie a funkcia sa stali rovnako dôležité ako estetika. Výsledkom je, že vodeodolné laminátové podlahy si v roku 2022 získali väčšiu obľubu, a to nielen pre ich atraktívne dostupné ceny. Vodeodolná vrstva na povrchu vodeodolných laminátových podláh chráni povrch aj podklad pred poškodením vlhkosťou. Priamo do sprchy by sme ich nedávali, no na podlahu v kúpeľni je vodotesný laminát vhodným riešením. Laminát sa predáva v dizajne imitácie rôznych druhov dreva.

Luxusné vinylové dlaždice

Luxusné vinylové dlaždice (LVT) sa dodávajú v širokej škále dizajnov a štýlov a sú nekonečne prispôsobiteľné. Vďaka extrémne odolnej vrstve sú menej náchylné na praskliny, škrabance a poškodenie vodou. Dostupné sú v širokej škále dizajnov – od dreva, ktoré má autentické škáry na dotyk, až po vzhľad betónu, kachličiek či kameňa. Výhodou oproti klasickým kachličkám je to, že vinyl nie je na dotyk studený, a preto sú LVT čoraz obľúbenejšie aj ako podlaha do kúpeľne.

Korkové podlahy

Ak je pre vás udržateľnosť dôležitá, zvážte korok ako podlahový materiál. Je vodotesný a pohodlný na chodenie pod nohami – je to teda aj zaujímavá voľba do kúpeľne. Má tiež prirodzenú textúru, čo z neho robí perfektný protišmykový povrch. Veľkou nevýhodou však je to, že korok je limitovaný na dizajne, náchylný na poškodenie a je potrebné mu každých pár mesiacov dať extra starostlivosť, aby si zachoval vodeodolné vlastnosti.

Naši experti jednoznačne odporúčajú luxusné vinylové dlaždice. Vyberte si dizajn, aký chcete, pokojne aj vzhľad klasických kachličiek, a už si iba užívate jednoduchú údržbu a príjemný pocit pod nohami.