Otvorený koncept miestností je veľmi populárny, no prináša so sebou aj niekoľko otázok. Jednou z nich je výber vhodnej podlahy. Esteticky vyzerá lepšie, ak je podlaha na veľkej ploche štýlovo zjednotená. Nie každá podlaha je však vhodná do veľkých priestorov. Prevedieme vás výberom podlahy do veľkého priestoru.

Čo je potrebné zvážiť pred nákupom podlahy?

  • Ako veľmi namáhaná podlaha bude? Pohyb osôb v priestore, domáci miláčikovia, vlhkosť…
  • Inštalácia
  • Údržba
  • Vhodnosť pre podlahové kúrenie
  • Farba

Nároky na odolnosť podlahy

Pri kúpe podlahy do veľkého priestoru vždy berte do úvahy mieru pohybu ľudí a domácich miláčikov. Iné nároky na odolnosť bude mať otvorená kancelária, kde sa denne premelie stovka ľudí, ako veľká plocha vo vašom dome. Ak máte deti a domáce zvieratá, pravdepodobne budete mať tiež zvýšené nároky na odolnosť podlahy. Preto možno z výberu vylúčite plávajúcu podlahu či koberec a skôr pôjdete po vinylovej alebo drevenej podlahe. Zvážiť môžete aj keramickú dlažbu, ktorá však nemusí byť príjemná na bosú chôdzu doma.

Inštalácia

Ďalšou vecou na zváženie je inštalácia podlahy a samotná údržba. Zvážte, či plánujete podlahu inštalovať svojpomocne, alebo využijete služby profesionála. Pri veľkej ploche odporúčame zainvestovať do profesionálnej montáže. Inštaláciu vinylovej podlahy na veľkú plochu však zvládnete aj svojpomocne.

Údržba podlahy

Dôležitým faktorom je aj následná údržba podlahy, čo sa tak trochu viaže na pohyb osôb. Zvážte, ako často budete potrebovať podlahu čistiť a tiež, či je šanca, že sa podlaha rýchlo poškriabe a bude potrebná renovácia. Ak sú napriek väčšiemu priestoru nároky na podlahu ako v bežnej domácnosti, máte na výber veľa vhodných variácií vrátane drevenej podlahy. Ak zvažujete podlahu do kancelárie plnej ľudí, možno vás zaujme skôr keramická dlažba alebo odolný vinyl.

Podlahové kúrenie

Faktorom pri výbere podlahy do veľkého priestoru je aj podlahové kúrenie. Nie všetky typy podláh dobre vodia teplo, preto pri výbere podlahy vždy sledujte, či je vhodná pre podlahové kúrenie.

Farba

Pri veľkej ploche je dôležitým aspektom podlahy aj farba. Vyberte neutrálny odtieň, ktorý zvýrazní štýl interiéru, ale nebude odvádzať pozornosť od dekorácií a zariadenia. Farbou dokážete priestor opticky ešte viac zväčšiť, alebo naopak, trochu zútulniť.

3 obľúbené typy podláh pre veľké plochy

Drevené podlahy

Keďže je podlaha z masívneho dreva vyrobená z tvrdého dreva, je pri správnej údržbe veľmi odolná. Má dlhú životnosť a nadčasový, elegantný vzhľad. Nevýhodou najmä pri priestoroch s vysokou frekvenciou pohybu môže byť nutnosť voskovania a občasného prebrúsenia.

Vinylové podlahy

Ak chcete kvalitnú podlahu, ktorá vyzerá rovnako dobre ako prírodné drevo, ale je oveľa dostupnejšia, pozrite si náš sortiment vinylu. Vinyl sa rýchlo inštaluje, je veľmi odolný, ľahko sa udržiava a malé poškodenie sa dá jednoducho opraviť.

Dlažba

Dlažba patrí k obľúbenej voľbe najmä pre komerčné priestory. Je odolná a ľahko sa udržiava. Nevýhodou môže byť komplikovaná inštalácia a tiež pre obytné priestory môže pôsobiť na pohľad chladno a málo útulne.

Ak sa chystáte vybrať podlahu do veľkého priestoru, kontaktujte našich expertov. Pomôžeme vám vybrať najlepšie riešenie pre vás.