Neustále vyvíjajúca sa technológia výroby vinylovej podlahy vytvára menej odlišností od keramických dlaždíc. Schopnosť vinylu napodobniť povrchy rôznych druhov podláh neustále zvyšuje jeho popularitu.

V mnohých prípadoch má aj výhodu v tom, že má lepšie vlastnosti.

Pre porovnanie vinylu a keramiky sa pozrieme na päť hlavných faktorov: vzhľad, životnosť, environmentálna záťaž, aplikácia a náklady.

Vzhľad a štýl

Keramické podlahy vám vydržia večnosť. Trendy sa však neustále vyvíjajú a menia. Ak máte keramické podlahy, je ťažšie nasledovať ich a prispôsobovať sa im. Vinylové podlahy sú, práve naopak, veľmi ľahko vymeniteľné. Pokiaľ radi experimentujete a prinášate do vášho domu nové štýly, je pre vás ideálna voľba práve vinylová podlaha. Jej inštalácia, v porovnaní s keramickými dlaždicami, je nenáročná. Nepotrebujete drahé stroje na rezanie dlaždíc a dokonca si ju viete položiť aj sami.

Trvanlivosť a stabilita

Pre lepšie pochopenie týchto dvoch pojmov, pretože sa vám môžu zdať rovnaké, si ich zadefinujeme.

Trvanlivosť znamená tvrdosť podlahy – konkrétne jej vrchnej vrstvy. Stabilita znamená hrúbka celkovej podlahy – kvalita materiálu.

Keramika je tvrdší a odolnejší materiál. Avšak, v prípade poškodenia je jej oprava veľmi zložitá. Pokiaľ je pokladanie keramickej podlahy nekvalitné, je len otázkou času, kedy praskne. Takisto aj stabilita keramiky patrí medzi jej najsilnejšie vlastnosti. Je odolná voči teplotným zmenám.

Vinylová podlaha je takisto trvácna a odolná. Je vhodná do priestorov, ktorých podlaha je zaťažovaná, pretože má určitý stupeň flexibility. Nie je náchylná na prasknutie, pretože jej flexibilita umožňuje rozložiť záťaž na jej povrchu.

Vplyv na životné prostredie

V prípade výmeny keramických dlaždíc nie je možná ich následná recyklácia. Rozbité kúsky keramických dlaždíc končia zvyčajne na skládke.

V prípade vinylovej podlahy je možná ich recyklácia, pričom väčšina z nich je vyrábaná už z recyklovaných materiálov.

Aplikácia

Pri pokladaní keramickej podlahy sú potrebné drahé nástroje, kladivá, malta. Nehovoriac o tom, že ich inštalácia je náročná a často si vyžaduje odborníka. Pri rezaní jednotlivých dlaždíc vzniká prach, ktorý sa usádza v interiéri, a je ťažšie ho odstrániť.

Vinylové dlaždice sú presný opak. Inštalácia a takisto aj odstránenie vinylovej podlahy je jednoduchý proces, ktorý zvládnete aj sami. Ľahká aplikácia, odstránenie, oprava, čistenie, spoľahlivejšia životnosť a široká škála vzorov robí vinylové podlahy bezkonkurenčné.

Náklady

Ceny kvalitnejších vinylových podláh sú porovnateľné s tými keramickými. Ich cena však závisí od veľkosti, farby a kvality.

Vo všeobecnosti je však keramická podlaha nákladnejšia či už na kúpu, ale aj na inštaláciu.

Pokiaľ ste váhali nad výberom podlahy, veríme, že sme vám porovnaním keramiky a vinylu pomohli. V mnohých prípadoch totižto vinyl vynikajúco zastúpi keramiku a na pohľad je na nerozoznanie.