Nie ste si istí, či by ste si mali zvoliť SPC alebo vinylovú podlahu? Objavte rozdiely medzi oboma typmi podláh, aby ste si mohli vybrať tú najlepšiu pre váš domov.

Ľudia často porovnávajú SPC a vinyl, pretože sú veľmi podobné! Oba druhy sú:

  • vodeodolné,
  • protišmykové,
  • dodávajú sa v širokej škále prevedení,
  • majú jednoduchú inštaláciu,
  • jednoduché čistenie.

V čom je teda rozdiel medzi SPC a vinylovou podlahou?

Napriek podobnosti existuje niekoľko kľúčových rozdielov medzi SPC a vinylom. Je dôležité poznať tieto rozdiely, pretože vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, ktorý z nich si vybrať pre váš domov.

Konštrukcia

Hlavným rozdielom medzi SPC a vinylom je konštrukcia každej dosky. Vinylová podlaha má jadro z PVC, vďaka čomu je mäkká a pružná. Na druhej strane, podlaha SPC má jadro vyrobené z plastového kompozitu, vďaka čomu je tuhá a menej pružná.

Pohodlie

Vďaka mäkkému jadru je vinyl na chôdzu trochu pohodlnejší ako SPC. Podlaha SPC je vo všeobecnosti na pocit tvrdšia.

Izolácia

Mäkké jadro vinylu pomáha udržať teplo, čo znamená lepšiu izoláciu. To je dôvod, prečo je vinyl skvelou voľbou pre domáce zvieratá, pretože je pravdepodobné, že pre domáce zvieratá bude vinyl pohodlnejší na zdriemnutie. Naopak, SPC má tendenciu byť na pocit chladnejšie.

Trvanlivosť

SPC je v porovnaní s vinylom odolnejšia krytina, pretože SPC dosky sú odolné aj proti prepichnutiu. Keďže vinyl je mäkší, je viac náchylný na opotrebovanie (aj keď je stále odolnejší oproti iným typom podláh).

Úroveň hluku

Mäkký povrch zvyčajne znamená, že sa od neho bude odrážať menej zvuku. Mäkké jadro vinylu z neho robí tichšiu možnosť, ideálnu pre škôlky či domáce kancelárie, kde sa vyžaduje pokoj.

Spôsob inštalácie

SPC používa systém click-lock, ktorý je vhodný pre domácich majstrov. Existuje niekoľko rôznych spôsobov inštalácie vinylu: lepidlo, click-lock aj voľná pokládka, ktorá používa lepidlo iba na dosky alebo dlaždice po obvode miestnosti.

Vinyl aj SPC je možné inštalovať na existujúce podlahy. Cena zvyčajne závisí od dodávateľa a značky, SPC je spravidla o niečo dostupnejšie ako vinyl.