Podlahy nemajú večnú životnosť. Ich pravidelné čistenie zlepšuje ich vzhľad a dokáže predĺžiť ich trvácnosť, avšak nedá sa tým zvrátiť ich poškodenie. Ako však vieme, že je vhodný čas na výmenu?

Trvácnosť podláh závisí od jednotlivých druhov. Vhodný čas na výmenu závisí od niekoľkých faktorov, ktoré si nižšie spomenieme.

Koberec

Životnosť koberca veľmi závisí od jeho kvality. Koberce nižšej kvality vydržia 1 až 5 rokov, pričom tie vo vyššej kvalite zvyčajne 15 až 25 rokov. Medzi najhlavnejšie faktory, kedy zvážiť výmenu koberca, sú škvrny, trhliny či nepríjemný zápach. Zápach sa dá odstrániť tepovaním, avšak nie vždy to môže pomôcť.

Drevené podlahy

Pri pravidelnej údržbe vydržia drevené podlahy aj viac ako 25 rokov. Drevené podlahy majú výhodu v tom, že pri poškodení sa dajú opraviť jednotlivé kúsky a netreba ju vymieňať celú. Avšak, niekedy oprava nestačí. Je to hlavne v prípadoch, keď je podlaha zle položená a časom sa začne hýbať. Toto poškodenie sa nemusí vždy dať opraviť, preto je praktickejšie jej celá výmena.

Dlaždice

Dlaždice majú dlhú životnosť – a to aj po celé generácie. Ich výhoda spočíva v tom, že pokiaľ nemáte v pláne vymieňať celú podlahu a vyskytol sa problém, je možné vymeniť len jednu dlaždicu, prípadne celý rad. Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete, vypíšeme pár bodov, kedy je vhodné zvážiť výmenu dlažby.

Praskliny sú spôsobené mnohými vecami. Či už vám na ňu niečo spadlo, prípadne praskla pod váhou spotrebiča. Je len na vás, či sa rozhodnete pre výmenu jednotlivých poškodených dlaždíc, alebo pre celkovú výmenu.

Po čase môžu niektoré dlaždice „vystúpiť“ z radu alebo sa uvoľniť, čo je spôsobené nesprávnym položením alebo použitím nekvalitného lepidla. V tomto prípade je vhodné zvážiť celkovú výmenu dlažby.

Nanešťastie, životnosť podláh nie je večná. Či už ide o koberce, drevené podlahy, alebo dlaždice, pokrytie podlahy sa dá jednoducho vymeniť. Problémy s podlahou môžu závisieť aj od statiky vášho domu, preto je vhodné ju skontrolovať. To, či v konečnom dôsledku vymeniť podlahu, alebo nie, je rozhodne na vás.